Yenidoğan Ünitesinde Bebeklere Yaklaşım
01.01.2021 15:00:00 | Gecikmiş Konuşma | 628 Okunma
Gorski’ye (1983) göre, Yenidoğan ünitesindeki bebek için müdahalenin amacı, kilometre taşlarına ulaşmaktan ziyade, fizyolojik ve davranışsal durumların stabilizasyonu ve homaostazını sağlamak ve çocuğun durumuyla ilişkilendirilebilecek herhangi bir ikincil bozukluğu önlemek veya en aza indirmektir. Gorski, Griffer , Nugent et al. (2007) ve VanderBerg (1997) aşağıdaki stratejileri kullanan gelişimsel olarak destekleyici bakımı savundular.
Yenidoğan Ünitesinde Ebeveynlerin ve Sağlık Personellerinin dikkat etmesi gereken maddeler:
1-Yenidoğan üniteleri içinde hem gürültü seviyelerinin hem de bebek işitme duyusunun dikkatli bir şekilde izlenmesini teşvik edin.
2-İlaçların ototoksik etkilerinin tehlikeleri konusunda personel bilincini geliştirmek.
3-Endotrakeal tüplerden oluşacak laringeal hasara karşı duyarlılığı arttırmak.(Sparks,1984)
4-Sürekli parlak ışık nedeniyle aşırı duyusal uyarımı hafifletmek için çalışmak.
5-Yenidoğan ünitesinde seyrek kullanımdan kaynaklanabilecek düşük dil ve etkileşimli uyarılmanın tehlikelerine karşı koymanın yollarını önermek.
6-G-tüple beslenmenin gerektirdiği cerrahi riskleri akılda tutarak, sürekli N-G kullanımı ve sonda ile beslenmenin oral motor sonuçlarının dikkate alınmasını teşvik edin. DKT,, ailelerin ve sağlık personelinin bu risklerin nasıl dengelenebileceğini düşünmek için birlikte çalışmasına yardımcı olabilir.
7-Bebeğin oral motor gelişimine yardımcı olmak için besleyici olmayan emme ve oral stimülasyonun önemini savunmak.
8-Personeli erken müdahalenin etkinliği konusunda eğitmek. ( Rosetti, 2001)
9-Yenidoğan ünitesindeki bebeklerin ailelerine yardımcı olabilecek diğer disiplinler( dil ve konuşma terapistleri, ergoterapistler, fizik tedavi gibi) tarafından sunulan hizmetler hakkında bilgi sağlamak.
10-Yenidoğan ünitelerinde yatan bebekler için ailelerin hedeflerine ulaşabilmesi için onları sürekli desteklemek.
11-Ebeveynleri bebekle konuşmaya, dokunmaya, tutmaya teşvik edin.
12-Ebeveynlerin bebeklerin sinyallerini tanımasına, anlamasına ve yorumlamasına yardımcı olun; bebeklerin doğal uyku-uyanıklık döngülerini sağlamak için zaman bakımına ve etkileşime yardımcı olun.
Kaynakça:
Language Disorders From Infancy Through Adolescence – Listening, Speaking , REading, Writing and Communication – Fourth Edition / Rhea Paul , Courtenay F. Norbury
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın