Ses Terapisi Nedir?

Ses Terapisi Nedir?

22.06.2020 15:47:39 | Ses Bozuklukları | 979 Okunma

Ses terapisinin amacı, laynxdeki(ses kutusu) vokal seslerin (fonasyon) oluşturması  ile ilgili gerçekleşen sorunları ortadan kaldırmak veya iyileştirmektir. Terapiyi tamamladıktan sonra, sesiniz daha önce olduğu gibi daha güçlü ve sağlam olmalıdır. Ses terapisi, önleme, bu tür problemlerden tamamen kaçınmak için sesinizi eğitmek için de kullanılabilir. Ses terapisi, bir konuşma terapisti, ses koçu veya solunum terapistinden öğrenilebilen çeşitli bireysel olarak uyarlanmış egzersizleri içerir.

Ses Terapisi Ne Zaman İyi Bir Fikirdir?

Ses terapisi çoğu ses bozukluğu (disfoni) için uygundur.  Ses bozukluğu, herhangi birinin sesinde sürekli bir değişikliktir. Ses genellikle boğuktur, ancak aynı zamanda gergin, hışırtılı veya sessiz olabilir. Örneğin ses bozukluğuna sahip biri sesimizin bu özelliklerini olması gerektiği gibi kullanmakta zorluk yaşamaktadır. Bu kişiler  çok yüksek veya düşük notalar söyleyemeyebilir veya çok yüksek veya derin bir sesle konuşamayabilirler.  Bazen bir kişinin sesi tamamen kaybolabilir (afoni).

Ne Tür Ses Bozuklukları Var?

Ses bozukluklarına çok çeşitli şeyler neden olabilir.Bunlar şu şekilde gruplandırılabilir:

Fonksiyonel ses bozuklukları: Bunlar sık ​​sık ve yüksek sesle konuşmaktan kaynaklanabilir.  Bazı insanlar, farkında olmadan  ses tellerinde çok fazla güç veya gerginlik kullanır. Bunun nedeni, çok stresli olmaları veya olumsuz bir solunum tekniği kullanma alışkanlığına sahip olmaları olabilir.  Diğerleri kendileri için uygun olmayan bir şekilde konuşabilirler. 

Organik Ses Bozuklukları: Bunlara larinksi( gırtlak) etkileyen değişiklikler neden olur. Ancak vokal nodüller gibi fiziksel değişiklikler de fonksiyonel bir ses bozukluğundan kaynaklanabilir. Örneğin tiroid cerrahisi sonrası ortaya çıkabilecek başka bir yaygın organik ses bozukluğudur. Diğer nedenler arasında sigara içmek, iltihaplar, inme veya larenks (larinks) kanseri bulunur.

Psikojenik ses bozuklukları:Burada ses, üzücü bir olay, kalıcı stres veya depresyon gibi zihinsel bir hastalıktan sonra kısık, çatlamış veya tamamen sessiz hale gelir.

Ses Terapisi Neleri İçerir?

Birkaç ay boyunca genellikle haftada bir veya birkaç kez bir terapist görürsünüz. Her terapi seansı genellikle 45 dakika sürer.Bilgisayarda evde çevrimiçi oturumlar yapmak da bazen mümkündür.

Ses terapisi aşağıdaki egzersizleri içerebilir:

  • Nefes egzersizleri – örneğin, nefes alırken diyaframınızı daha fazla kullanma veya konuşma ve nefesinizi daha iyi koordine etmeyi öğrenme.
  • Gerginliği azaltmak için gevşeme egzersizleri.
  • Duruşunuzu(postürünüzü) geliştirmek için hareket veya postür egzersizleri.
  • Ağız ve çene kasları için egzersizler – örneğin, çiğneme hareketleri veya kasıtlı esneme ve iç çekme kullanarak.

Doğru ses perdesinde konuşmayan kişiler, daha iyi bir perdede konuşma pratiği yapabilirler. Farklı türde terapi ve egzersiz yaklaşımları bulunmaktadır. Bireysel faktörlere ve ses bozukluğunun nedenine bağlı olarak farklı insanlar için farklı egzersizler uygun olacaktır: Korkular ve kaygı büyük bir rol oynarsa, bu terapide dikkate alınmalıdır. O zaman psikolojik tedaviyi de düşünmek iyi bir fikir olabilir.  Dilinizi, ağzınızı veya çenenizi düzgün bir şekilde hareket ettiremiyorsanız konuşmak da zordur. O zaman problem seste değil, vokal kordların oluşturduğu üretimin bir hayli zor gerçekleşmesinden kaynaklanır.  Doktorlar konuşma bozukluğu veya konuşma engeli (dizartri) olarak adlandırır. 

Ses bozuklukları ve konuşma bozuklukları birlikte ortaya çıkabilir – örneğin bir inme hikayesinden  sonra veya Parkinson hastalığı gibi diğer nörolojik hastalıklarla beraber gerçekleşebilir. 

Yutmak da zor olabilir.Daha sonra ses terapisine ek olarak konuşma terapisi ve yutma terapisine de ihtiyaç vardır. Bu, ağzınızda ve boğazınızda vokal seslerin oluşumunu iyileştirmek için uygun egzersizler yapmayı ; yeme ve içmeyi kolaylaştırmak için yutmak için kullandığınız kasları eğitmeyi içerir.

Kendi Başınıza Neler Yapabilirsiniz?

Eğer ses terapisi alıyorsanız , sadece konuşma  terapisti ile yapılan seanslar sırasında değil, evde pratik yapmak da önemlidir. Terapiyi tamamladıktan sonra bile, düzenli egzersizlerinizi günlük rutininizin bir parçası haline getirmeye değer. 

Günlük hayatta sesinizi fazla kullanmamanız da önemlidir. Daha yüksek arka plan gürültüsü ile rekabet etmek için sesinizi yükseltmek yerine, daha uzun konuşmalara sahip olmak için daha sessiz bir yer bulmaya çalışabilirsiniz ya da – eğer bu mümkün değilse – sesinizi yeterince dinlendirmenin bir yolunu bulabilirsiniz. Fısıldamak iyi bir fikir değil, çünkü bu ses tellerinize çok fazla yük bindiriyor. Bol bol su içebilirsiniz. Su ses tellerinin nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Eğer sesinizi kolaylaştırmak istiyorsanız, daha az konuşmaya çalışmak daha iyidir. Sesinizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz her şey genellikle “vokal hijyen” olarak özetlenir.

Makalenin orjinali için ; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534632/

Yorumlar ( Yorum yok )

İletişime Geçin

Benimle iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim kanallarını kullanabilirsiniz.

Bana Ulaşın

Ön görüşme ve diğer bilgilendirmeler için aşağıda bulunan iletişim kanallarından ya da iletişim formundan bana ulaşabilirsiniz.Ortalama 24 saat içerisinde geri dönüş sağlayabilirim.

İletişim Formu