Konuşma Sesi Bozukluğu Nedir?
18.01.2021 13:00:00 | Konuşma Sesi Bozukluğu | 667 Okunma
Konuşma sesi bozukluğu, konuşma seslerini üretmede karakterize bir iletişim bozukluğudur. Konuşma sesi bozukluğu olan çocuklar konuşma seslerini oluşturmada zorluk çekerler – sesleri ifade etme, anlaşılma, konuşmayı module etme -veya peltek olabilirler. Fonolojik problemler veya artikülasyon problemleri şeklinde görülebilmektedir. Konuşma sesi bozukluğu olan çocuklar, dilin kendisini anlamakta sorun yaşamazlar. Aksine, yaşa uygun bir düzeyde konuşma seslerinde dili ifade etmekte güçlük çekerler.
Eğer bir çocuk konuşmasında bazı sesleri atlıyor, seslerin yerini değiştiriyor veya üretimde bir problem yaşıyorsa konuşma sesi bozukluğu diyebiliriz. Genel olarak, öğretmenler ve akranlar gibi diğer insanlar, bir çocuğun ne söylemeye çalıştığını anlamakta güçlük çekerse, o bozukluğa sahip olabilir. Konuşma sesi bozukluğu genellikle erken çocukluktan itibaren mevcuttur, ancak semptomlar daha sonra da ortaya çıkabilir.
Konuşma sesi bozukluğu, bir çocuğun konuşma sesi üretimi, yaşına ve gelişim aşamasına bağlı olarak beklenilen bir şey olmadığında teşhis edilir. Bozukluğa sahip olabilecek bir çocuk, belirli eksikliklerini ölçmek için standart testler uygulayacak bir dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmeli ve terapi sürecine başlanılmalıdır.
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın