Fonoloji Nedir?
20.01.2021 13:00:00 | Konuşma Sesi Bozukluğu | 890 Okunma
Fonolojik işlem kavramı , çocuk fonolojisi alan yazınına Stampe’in (1969. 1973, 1979) ‘Doğal Fonoloji (Natural Phonology)’ kuramı ile girmiştir. Bu stratejiler yetişkin ile çocukların söyleyiş örüntüleri arasındaki ilişkiyi betimler. Terim kuramsal olarak çocukların konuşmasındaki “basitleştirme” olarak adlandırılan strateji eğilimine çerçeve niteliğinde bir açıklamadır.
Stampe (1979) bu olguyu şöyle tanımlamaktadır:
“Sesbilgisel işlemler, çocuğun konuşma üretiminde belirli güçlük sergileyen ses ya da ses dizinleri yerine güçlük dereceleri daha az (fakat benzer) ses ya da ses dizeleri ile değiştirme için uygulanan zihinsel bir süreçtir.” (p.l).
Fonolojik gelişim ise, çocuğun kullandığı dile ait fonolojik kuralları gelişim sürecinde öğrenmesi olarak tanımlanabilir. Bu süreç içerisinde çocuklar yetişkin ses sistemini öğrenirken , pek çok hata yaparlar. Konuşma seslerinin artikülasyonu gerçekleştirilse de , hedef sözcükte ses dizimi hatalı yapılır. Bu hatalar seslerin yerlerinin değiştirilmesi, atlanması veya değişik üretilmesi şeklinde olabilir. Fonolojik süreçler, doğal gelişim süreci yaklaşık 4-5 yaşları içinde tamamlanır ve çocuklar pek çok hata yaparak yetişkin dil düzeyine erişirler.
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın