Kekemelik Nedir?
12.06.2020 14:26:00 | Akıcı Konuşma Bozukluğu | 853 Okunma
Birçok küçük çocuk 2 ile 5 yaş arasında kekeledikleri bir aşamadan geçer. Kekemeliği olan çocuklar belirli heceleri, sözcükleri veya sözcük öbeklerini tekrar ederler, belirli sesleri uzatabilirler veya bloklar dediğimiz duraksamalar yaşayabilirler. Kekemelik konuşmadaki akıcılığı kesen bir akıcı konuşma bozukluğudur. Birçok durumda kekemelik 5 yaşına kadar kendi kendine gider. Bazı çocuklarda daha uzun süre devam eder. Çocuğun kekemeliğin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için etkili yöntemler mevcuttur.
Kekemeliğe Ne Sebep Olur?
Doktorlar ve bilim adamları bazı çocukların neden kekelediğinden tam olarak emin değiller. Ancak çoğu, kekemeliğe beynin mesajlarının konuşma için gereken kaslar ve vücut parçaları ile etkileşime girme sorunu gibi birkaç şeyin katkıda bulunduğuna inanıyor. Birçoğu kekemeliğin genetik olabileceğine inanıyor. Ailesinde kekemelik öyküsü olan bireylerin kekemeliğe sahip olma ihtimalinin 3 kat daha fazla olduğu söylenmektedir. Kekemeliğin çok faktörlü bir model olduğunu söyleyebiliriz.
Kekemeliğin İşaretleri Nelerdir?
Kekemeliğin ilk belirtileri, çocuk yaklaşık 18-24 aylıkken ortaya çıkma eğilimindedir. Bu yaşta çocukların belirli sözcük dağarcığı var ve çocuklar cümleleri oluşturmak için kelimeleri bir araya getirmeye başlıyorlar. Ebeveynler için kekemelik rahatsız edici ve sinir bozucu olabilir ama çocuklar için bu aşamada kekelemek doğaldır. Çocuğunuza olabildiğince sabırlı olun. Bir çocuk birkaç hafta veya birkaç ay kekeleyebilir ve kekemelik gelip gidebilir. 5 yaşından önce kekelemeye başlayan çoğu çocuk, dil ve konuşma terapisine ihtiyaç duymadan akıcılığa kavuşabilir. Ancak çocuğunuzun kekemeliği çok fazla olursa, daha da kötüleşirse veya vücut ve yüz hareketleriyle birlikte gerçekleşirse, 3 yaş civarında bir dil ve konuşma terapistine danışmak iyi bir fikirdir.
Genellikle, kekemelik, çocuklar ilkokula başladığında ve iletişim becerilerini keskinleştirmeye başladığında harekete geçer. Kekemeliği devam eden okul çağındaki bir çocuk muhtemelen sorunun farkındadır ve bundan utanabilir. Sınıf arkadaşları buna dikkat çekebilir hatta çocuğu kızdırabilirler. Eğer bu sizin çocuğunuzda da gerçekleşiyorsa mutlaka çocuğun öğretmeniyle görüşülmelidir. Öğretmen konuşma terapisi başlayana kadar çocuğunuz için stresli konuşma durumlarının sayısını azaltabilir.
Ne Zaman Yardım Alınır?
Çocuğunuz 5 yaşında ve hala kekeliyorsa, doktorunuzla veya bir dil ve konuşma terapistiyle konuşun. Daha erken dönemde 6 aydan fazla süren bir kekemeliği varsa hemen dil ve konuşma terapistine danışılmalıdır.
Kekemeliği olan çocuk;
- Konuşma gerektiren durumlardan kaçınmaya çalışır.
- Kekemelik korkusuyla bir sözcüğü değiştirir.
- Kekemelik ile birlikte yüz ve vücut hareketleri vardır.
- Tüm sözcükleri ve cümleleri sık sık ve tutarlı bir şekilde tekrarlar.
- Sesleri ve heceleri daha sık tekrarlar.
- Kulağa çok gergin gelen konuşma paterni vardır.
Ayrıca çocuğunuzun konuşma sırasında yüz kaslarında artan gerginliği fark ederseniz, çocuğunuz yükselen ses perdesine neden olan ses gerilimine sahipse ve çocuğunuzun konuşması hakkında başka endişeleriniz varsa yine dil ve konuşma terapistine danışmanız önerilir. Kekemelik 6 ay veya daha fazla sürerse, çoğu okul değerlendirme ve uygun terapiyi önerecektir.
Yazının orijinali için ; https://kidshealth.org/en/parents/stutter.html
Konuyla alakalı bilgilerimi paylaştığım youtube videomu izleyebilirsiniz 🙂
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın