1-6 Yaş Arası Küçük Çocuklar İçin Dil Gelişiminde Kilometre Taşlarını Belirleme
04.06.2020 15:53:48 | Gecikmiş Konuşma | 867 Okunma
ÖZET
Dil gelişimi çocukların hayatta başarılı olmaları için önemlidir. Bu nedenle dil , çocuk sağlığı profesyonelleri ve ebeveynler tarafından izlenir ancak dil gelişiminde tek tip kilometre taşları yoktur. Amacımız 1 ila 6 yaş arası çocuklarda dil gelişimini deneysel olarak yansıtan bir dizi açık ve belirgin kilometre taşını belirlemek.
YÖNTEMLER
Biz günümüzde kullanılan dil tarama araçları ve klinik belirtilerden kilometre taşlarını raporlayan 1381 ebeveynden toplum temelli bir örneklem aldık. Tek boyutlu bir ölçeğe ait kilometre taşlarını tespit etmek için parametrik olmayan parça tepki teorisi analizini kullandık.
SONUÇLAR
Yirmi altı kilometre taşının mükemmel bir şekilde ölçeklenebilir olduğunu (madde H katsayıları 0.62-0.90) ve hatta güçlü bir ölçek oluşturduğunu analiz ettik. (toplam H katsayısı 0.83) Belirlenen kilometre taşlarının ; tüm çocukların kelime dağarcığını, dilbilgisini ve iletişimini kapsadığını analiz ettik.
26 açık ve farklı kilometre taşından oluşan bu tek boyutlu set, küçük çocuklarda dil gelişimini yansıtıyor ve çocukların dil gelişimini izlemek için bir araç olarak da kullanılabilir.
Anahtar kelimeler:
Çocuk sağlığı izleme , gelişimsel dil bozukluğu, dil edinimi, dil gelişimi, önleme.
ACADEMIC PEDIATRI 2019;XXX:1−9
GİRİŞ
Dil gelişimi tüm çocuklar için spesifik olarak çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi , akademik başarısı ve günlük yaşama katılımları için temel bir beceridir. Atipik dil gelişiminin çocuk ve çevresi üzerinde büyük bir etkisi vardır ve mümkün olduğunca erken tanılanmalıdır. Bu nedenle, çocukların dil gelişimi, çocuk sağlığında çalışan profesyoneller, eğitim ortamlarında çalışan bakım ve profesyoneller ve ebeveynler tarafından çeşitli araçlarla izlenmektedir. Atipik dil gelişiminin yeterince tanımlanması için tipik dil gelişiminin belirgin kilometre taşları gereklidir. Çeşitli kilometre taşları, örneğin, en çok bilinenlerden 2 yaşında iki kelimeyi bir araya getirmek erken değerlendirme için kullanılmaktadır. Bununla birlikte 1-6 yaş arası dil gelişimini tanımlamak için deneysel kanıtlar en iyi kilometre taşından yoksundur. Dil gelişimindeki kilometre taşları iletişim, dil ve konuşma kadar dil gelişiminin altında yatan yapıları da temsil etmelidir.
Konuşma konuşma seslerinin üretimini içerir. Çocuklar 6 aylıkken babıldamaya başlar ve konuşma seslerinin gelişimi 7 yaşına kadar devam eder. Dil ise kelimeleri , fikirleri ve cümleleri anlamayı içerir. İlk kelimeler çocuk 12 aylıkken ortaya çıkar ve sözcük dağarcığında artışlar görülür. Daha sonra dilbilgisi gelişimi çocuğun ikinci doğum gününde iki kelimeyi bir araya getirdiğinde başlar. Bundan sonra morfoloji ve sözdizimi gibi dil gelişiminin diğer elemanları görülmeye başlar. İletişim diğer insanlarla sözel ve sözel olmayan dil kullanımını içerir ve bu dil gelişimi için gerekli koşullardır. Şimdiye kadar dil konuşma ve iletişimin kilometre taşlarının aynı temel yapıyı yani dil gelişimini yansıttığı belirsizdir.
Çocuklar dilbilgisi, başlangıç zamanı ve kelime haznesinde büyük değişkenlik ile dili geliştirir, örneğin ortalama ifade uzunluğu, kelime haznesindeki fiillerin oranı ile düzensiz isimlerin ve fiillerin kullanımının başlaması gibi. Başlangıç zamanı ve oranındaki değişiklik nedeniyle tüm çocuklar için geçerli olan ortalama dil gelişimini tanımlamak zordur. Ancak tüm çocuklarda dil konuşma ve iletişim için aynı sıraya sahip daha genel kilometre taşlarını belirlemek mümkündür. Bildiğimiz kadarıyla daha önceki iki çalışma genel sıralı bir dil kilometre taşları tanımladı. Bu kilometre taşları dili sözcük, dilbilgisi ve konuşma gibi farklı şekillerde kapsıyordu, fakat iletişim değildi. Sheldrick ve ark. 11’in çalışmasında dilden, kelime dağarcığından, dilbilgisinden daha geniş bir yapı olarak dil kilometre taşlarının yanı sıra bilişsel ve motor gelişimi de içeriyordu. Ayrıca dil gelişimindeki kilometre taşları yaygın olarak kullanılan Yaşlar ve Aşamalar Anketi gibi gelişim tarama anketlerinde kullanılır. Luinge ve Sheldrick’in aksine Yaşlar ve Aşamalar Anketi ( YAA) kurucuları sıralı kilometre taşlarını dil gelişiminin tüm devamlılığı için tanımlamamışlardır. Bunun yerine YAA, 21 belirli yaş aralığı için kısmen değişiklik gösteren dil gelişiminde 6 kilometre taşı içerir. ( Yaşlar 1-5;5) . Bu kilometre taşları sözcük ve cümleleri ayrıca dilbilgisini anlama ve üretmeyle ilişkili ancak – etkileşimli dil kullanımını yani konuşma ve iletişimi kapsamıyordu. Hangi genel kilometre taşlarının dil gelişiminin yapısını yansıttığını bulmak için daha fazla araştırma gereklidir. Ayrıca bu tür genel kilometre taşları çocuk bakımı ve eğitiminde dil gelişimini izlemek için profesyonellere ve ebeveynlere izin vermelidir. Bu nedenle kilometre taşlarını tanımlamalıyız ki ebeveynler ve profesyoneller gözlemleyebilsinler. Toplum temelli çalışan profesyoneller ve ebeveynler tarafından dil gelişiminin izlenmesine ve tipik dil gelişiminin tanımlanması için tüm çocuklarda bir dizi kilometre taşları aynı sıraya sahiptir. Bu nedenle çalışmamızın amacı 1 yaşından 6 yaşına kadar olan çocukların dil gelişimini deneysel olarak yansıtan bir dizi belirgin kilometre taşını tanımlamaktı.
YÖNTEMLER
1 ile 6 yaş arası çocukların dil gelişiminin kilometre taşlarını yansıtan elde edilen sonuçların geçerliliğini, ebeveynler için maddelerin anlaşılabilirliğini ve öğelerin belirli bir yaş aralığına ilişkin fizibilitesini görebilmek için kesitsel bir çalışma yaptık. Kümelerin geçerliliği parametrik olmayan Parça Cevap Ölçek analizine dayalı Mokken Ölçek Analizinin sonuçlarına göre yorumlanarak değerlendirildi. Dil gelişimindeki kilometre taşlarını tanımlamak için ardışık adımlar Şekil 1 de gösterilmiştir. Çalışma, Hollanda Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi Tıp Etik Komitesi tarafından onaylandı.
İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM – MOKKEN ÖLÇME PROSEDÜRÜ
Bir dizi belirgin ayırt edici öğeyi tanımlamanın bir yolu dil gelişimi gibi temel bir yeteneği yansıtan parametrik olmayan parça cevap teorisine(PCT) ait olan Mokken ölçeklendirmedir. Mokken ölçeği prosedüründeki tanımlanan maddeler temeldeki bir beceriye aittir ve belirli bir yetenek aralığı için bireysel olarak farklıdır. ( Şekil 2). Mokken ölçeğinin avantajı, aynı temel beceriye sahip kişilerin derecesine katkıda bulunan maddeler tespit edilebilir ,belirlenen öğeler dilin gelişimini yansıtır. Mokken analizi tek PCT modeli değildir. Diğer sık kullanılan modeller parametrik PCT modelleridir, Rasch modeli gibi. Rasch analizi Mokken’e çok benzer olan karakteristik öğeleri sağlar. Dahası, temel PCT varsayımları Mokken ve Rasch için benzerdir. Ancak Rasch çerçevesi otomatik bir öğe seçimi ya da değişmeyen parçaların sırası için genel prosedür içermez. Lojistik parça karakteristik eğrilerini sığdırmak için yinelemeli bir tahmin prosedüründen oluşur. Bu yalnızca aynı ölçüm özelliklerini paylaşan seçili bir öğe kümesi olan Rasch modelini öğelerin seçimi için uygun hale getirmek için uygundur.
ÖRNEKLEM
1 ile 6 yaş arası çocukların ebeveynleri ve bakıcılarını alan iki adımlı örnekleme kullandık. İlk olarak rastgele belediyeler seçtik. İkincisi bunlardan, günlük bakım merkezlerini rastgele seçtik (1-2-3 yaş arası çocukların ebeveynleri dahil etmek için) ve anaokullarının (4−5 yaşındaki çocukların ebeveynlerini). Ayrıca Hollanda genelindeki 1-2-3 yaş çocukların olduğu klinikleri de topladık. Günlük bakım merkezlerinde ve kliniklerde olan 1,2,3 yaşındaki çocukları ve anaokullarındaki 4 ila 5 yaş arası çocukları alarak Hollanda genel nüfüsunu temsil eden toplum temelli bir örneklem aldık. Herhangi bir harici kriter yoktu. Seçilen ebeveynler yazı ile bilgilendirildi.
ÖLÇÜMLER VE PROSEDÜR
Çeşitli kaynaklardan türetilen öğelere dayalı dil gelişimini tanımlamak için 1-2, >2-3, >3-4, >4-5, >5-6 yaşlarındaki çocuklar için ana anketler oluşturduk. Atipik dil gelişimi için klinik belirtilerden adaylar türetildi. Hepsinde kullanılan Hollanda tarama araçları: Hollandalı iyi çocuk kliniğinden https://www.ggddrenthe.nl/scholen/logo adresinden, http://www.simea.nl adresinden alınan konuşma ve dil sorunları olan çocukların eğitimi için Hollanda ulusal derneğinden dil ve konuşma problemleri anketi ve Van Wiechen21; Birinci Basamak Sağlıkta Konuşma ve Dil Normları 16 dan alındı.
Veri toplama sırasında tüm öğeler dil becerileriyle ilgili evet hayır soruları olarak ve bir problem varsa örnekle açıklayın şeklinde Hollanda dilinde ifade edildi. Toplamda 75 öğeden oluşan maddelerin geçerliliği ( ebeveynler için özel, açık ve ölçülebilir şekilde) dil gelişiminde profesyonel olan 8 kişi tarafından tartışıldı. Maddeler Hollanda dilinde yönetildi. Uluslararası yayın için orijinal öğelerin İngilizce’ye yönelik çevirisini kullandık. Aracın geliştirilmesi, her biri bir yaş grubuna ait olan, kısmen örtüşen 5 ankete bölünerek sonuçlandırılmıştır. Örneğin; 3 , 4 ve 5 yaşından daha büyük gruplara ( 1 ve 2 yaşa değil) çocuğunuz “neden” soru kalıbını kullanıyor mu soruldu. Ebeveynlerin maddelere tepkisini ve maddelerin günlük hayatta kullanımına uygun olup olmadığını , öğelerin belirli bir yaş aralığı için uygun olup olmadığını ölçtük.
Anlaşılabilirlik, ebeveynlerin “evet” veya “hayır” yanıtı dışındaki maddelere verdikleri tepkileri kopyalayarak ölçüldü ve her birini gerçekten anlayıp anlamadıkları soruldu. Ayrıca çocuğun ve ailenin arka plandaki karakteristik özelliklerini ölçtük. Bunlar, yaş, cinsiyet, doğum ağırlığı, hamilelik süresi, evde kullanılan dil ve annenin eğitim düzeyi. Dil bozuklukları için sıklıkla rapor edilen risk faktörleri ; cinsiyet, doğum ağırlığı, hamilelik süresi, ve annenin eğitim düzeyi. Bu nedenle, bu faktörleri arka plan değişkenleri olarak dahil ettik. Eğitim seviyesi 3 kategoride sınıflandırıldı.Bunlar; düşük (ilkokul veya daha az ve meslek öncesi eğitim), orta (ortaöğretim eğitim) ve yüksek (yüksek mesleki eğitim ve Üniversite) şeklindedir.
Bu çalışma için özellikle seçilmiş dil ve konuşma terapisi okuyan öğrencilerden oluşan bir ekip tarafından ortalama 20 dakika civarı ebeveynlerle telefon görüşmesi yapıldı; çevresel etmenler ve dil hakkında veri toplandı.
ANALİZLER
Öncelikle örneklem içerisinde arkaplan özelliklerini yani çevresel etmenleri tanımladık. İkinci olarak tüm grup için ebeveynlerin tüm maddelerdeki evet hayır oranlarına bakarak fizibiliteyi hesaplayarak değerlendirdik. % 100 evet işaretlenen maddeler kaldırıldı. Üçüncü olarak maddelerin kapsayıcılığını değerlendirdik. Evet hayır soruları dışındaki maddelere ebeveynlerin verdiği yanıtlar kopyalandı, kodlandı ve her madde başına 3 inceleme uzmanı ebeveynler için netlik ve özgüllüğü takip ederek grupta tartıştılar. Çoklu yorumlanabilen öğeler daha sonra kriterleri karşılayamadığı için ( ebeveynler için açık ve spesifik olmayan ) etiketlendi ve maddeler arasından çıkarıldı. Dördüncüsü, maddeleri tespit ettik ve belirlenen maddelerin yapı geçerliliğini Mokken ölçeğinin varsayımları, tekdüzeliği, ölçeklenebilirliği ve Mokken Ölçek Analizinin sonucu ile karşılaştırdık. Kaçırdığımız gözlemleri ortalamaya göre en yakın tam sayıya yuvarlayarak analiz ettik. Eşit oranda ayrım gözetmeyen maddeler analizden daha fazla çıkarılmıştır.
Daha sonra maddeleri tanımlamak için Mokken ölçek analizini uyguladık. 1) ölçeklenebilirliği 2) tekdüzeliği 3) ebeveynler tarafından maddelere verilen yanıtlardaki sıralamayı görmek için değerlendirme yaptık.
1- Üniteyi homojenlik ve boyutsallık olarak değerlendirerek ölçeklenebilirliğini değerlendirdik. Tek boyutluluk, homojenlik ( 0.3) otomatik bir öğe seçme prosedürü kullanılarak araştırıldı. Homojenlik şöyleydi:
Toplam ölçek için Loevinger’in katsayısı kullanılmıştır. (H) ve her bir öğe (H1). Ölçek katsayısı H ; maddelerin özelliklerinin ağırlıklı ortalamasıdır.( His)
Ölçeklenebilirlik üzerine genel kabul gören yorumu şu şekilde kabul ettik:
0.3 ≤ H <.4 zayıf,
.4 ≤ H <.5 orta ve
0,5 ≤ H <1,0 güçlü
2-Madde yanıt fonksiyonunu değerlendirerek tekdüzeliği değerlendirdik. Bir maddenin dil gelişiminin gizli özelliği ile pozitif bir ilişkisi , monoton olarak azalmayan bir maddenin tepki fonksiyonu belirtildi. Tekdüzeliği ihlal eden maddeler kaldırıldı.
3-Geriye dönük seçim prosedürüyle tüm madde çiftleri için madde sırasını değerlendirdik. En fazla madde ihlaline sahip ürün çiftinden, en düşük H katsayısına sahip maddeyi kaldırdık. Prosedür bu tür ihlalleri olmayan bir dizi maddeyi tanımlar. Dil gelişiminin özellikleri arasındaki ilişkiyi görselleştirmek için her madde için toplam puanlara göre son kilometre taşları seti ve evet puanı olan çocukların oranındaki tüm maddeler çizildi. Çizilen eğrilerin dikliği, bir maddenin ayırt edici özelliğini bize daha fazla ayırt edebilmeyi gösterir.
Ayrıca,maddeler seti gelişim dönemini kapsar. Son olarak her bir madde için edinme yaşını %15,% 50 ve % 85 yüzdeleri geçen çocuklar için uygun eğrilere göre belirledik. Veriler, R sürümü 3.3.1 ve Mokken-paket sürümü 2.7.7.22 kullanılarak analiz edildi.
SONUÇLAR
Örneklem
146 tane günlük bakım merkezi,128 tane anaokulu ve 10 tane iyi çocuk kliniğine giden 1381 çocuk hakkında veri topladık. 1 ila 6 yaş arası çocukların ilk 150 ebeveyni (73 erkek, 77 kız) fizibilite analizi için örnekleme atanmıştır. Sonra, 1231 ebeveynden oluşan bir örnekle 1 ile 6 yaş arası çocukların oranı anlaşılabilirlik ve yapı geçerliliğinin analizi için kullanıldı. Tabloda örneklemimizin özellikleri sunulmaktadır. Örneklem Hollanda halkındaki doğum ağırlıklarını, annenin gebelik süresini ve 3 maddeli belirtilen eğitim düzeyini kapsıyordu. Karşılaştırma için; 2500 gr ın altında doğan Hollandalı çocukların % 6.2 si, prematüre doğan çocukların % 7.2 si, yüksek eğitim görmüş 25 ve 35 yaş arası kadınların %56 sına karşı bizim örneklemimiz içindeki yüzdeler yani %60 yüksek öğretim görme, % 4.4 düşük doğum ağırlığı ve% 5.9 erken doğum yazılmıştır. Ayrıca, yaş grupları doğum kilosu ve gebelik süresi açısından da farklılık göstermemiştir. Ancak, tek yönlü varyans analizine göre, yaş grupları eğitim düzeyine göre biraz farklılık göstermektedir. [F(4,1223) = 2.70, P = .029]. Özellikle 2 yaşındakiler en yüksek eğitimli anne yüzdesine sahipti (% 64.2), 3 yaşındakiler daha yüksek eğitimli annelerin en düşük yüzdesine (% 53.3) sahipti.
FİZİBİLİTE VE ANLAŞILABİLİRLİK
Aşağıdaki nedenlerden dolayı 75 öğeden 22’sini kaldırdık.
% 100 evet yanıtı (% 100 yanıtsız olmadı), yani tüm çocukların zaten edindiği beceriler ölçüldü( 8 madde) , bu 8 madde herhangi bir yaş grubuna özgü değildir ve öğrenme eğrisi bulunmamaktadır, 4 tane maddenin yinelenen anlamı var, 2 madde de yapıya uymadı. Kalan maddeler 5 yaş grubuna 5ten fazla uyan anketler dağıtıldı. Bazı maddeler diğer yaş gruplarına atandılar , anlaşılırlık ve psikometrik analiz için yeni bir örneklem başlattık. 5 madde haricindeki anlaşılabilirlik analizi sonuçlandı (Ek Tablo A) çünkü bu maddeler ebeveynlere açık değildi.
GEÇERLİLİK
Kalan 48 maddeye verilen yanıtlar genellikle iyi özelliklere sahipti. Tüm katılımcıların cevapladığı 98 madde üzerinde eksik gözlemler vardı (%0.17) ve biz onları sütun ortalamasının en yakın katsayısına yuvarladık. Beş öğe hariç tutuldu, çünkü çok kolay görünüyordu. (995 veya daha yüksek madde oranına sahip) (Ek Tablo A). Kalan 43 öğenin ölçeklenebilirliğini (tek boyutluluk) otomatik madde seçme prosedürü ile test ettik. 3 madde ölçeklenemedi, yani seçilen 40 maddenin boyutlarına uymadığı için hariç tutulması gerekiyordu. ( Ek Tablo 1 ) 40 maddelik kümenin toplam H katsayısı 0.77’dir. Maddeler, 0.51 ila 0.91 arasında değişen Hi katsayılarıyla güçlü bir ölçeklenebilirlik göstermiştir. En düşük H madde katsayısı (0.51) bu madde içindir; “ Çocuğunuzun artikülasyonu /r/sesi hariç iyi midir?” ve en yüksek H katsayısı (0.91) Çocuğunuz iki sözcükten oluşan komutları anlıyor mu?Örneğin: “ceket giy” veya “oraya bak”. Tekdüzeliğin değerlendirilmesi; herhangi bir madde tarafından ihlal edilmediğini ortaya koymuştur bu nedenle, hiçbir öğe hariç tutulmadı. Bu her madde için olumlu cevap olasılığının çocuğun dil becerisine göre daha kapsamlı arttığını gösteriyordu. Geriye dönük seçimle değişmez madde sırasını araştırırken 14 maddenin hariç tutulması ve 15 adımda sonuçlanması gerekiyordu. ( Ek Tablo 1) Madde sırasında ihlal kalmayıncaya kadar en kötü maddeleri kaldırdılar. Bu prosedür, tüm çocukların aynı madde sırasına sahip olduğu bir dizi maddeyle sonuçlanmıştır.
MADDELERİN SON SETİ
Son ürün grubu 1-6 yaş arası dil gelişimini, iletişimde kilometre taşlarını , sözcük bilgisini ve dilbilgisini yansıtan 26 maddeden oluşmaktadır. Maddeler dil gelişiminin artan düzeydeki eğrileri ile( son setteki toplam maddeleri kapsayan) dil gelişimini kapsayan sırayla verildi.( Şekil 3) H maddesi katsayıları 0.62 ile 0.90 arasında mükemmel şekilde ölçeklenebildi. ( Ek Tablo B) Güçlü skalada gösterilen H ölçeği katsayısı 0.83 tür. Onaylama maddelerinin oranı 0,36 ile 0,99 arasında değişiyordu, yani çocuklardaki örneklemin % 36 ila% 99’u dahil olan dil yeteneğini kazanmıştı. % 99’luk bir oran, ilgili maddenin tüm yaş gruplarında değil, sadece genç yaş gruplarında iyi ayrım yaptığını gösterir. Her bir madde için edinim yaşı merkezli takılı eğrilerde çeşitli maddeler için edinim yaşının arttığını gösterdi. Nispeten birçok madde kolaydı, bu, küçük çocuklar için uygulanabilir ve daha az zordu, yani sadece büyük çocuklar için uygundur. Sadece 4 madde ( madde 23-26 arası ) 40-71 aylık çocukların tam dil gelişimini kapsamıştır. ( Şekil 4 )
TARTIŞMA
Bu çalışma ile 1 ile 6 yaş arası çocukların dil gelişiminde 26 tane kilometre taşı olduğunu tespit ettik. Tüm kilometre taşları sözcük, dilbilgisi ve iletişimi kapsayan, tüm çocuklar için geçerli olan bir madde düzeniyle tek boyutlu bir ölçeğe aitti. Tanımlanan tüm kilometre taşları yaş aralığı (1−6) için uygun ve ebeveynler için anlaşılabilirdi. Belirlenen kilometre taşları 1 ila 6 yaş arası çocukların sözcük, dilbilgisi ve tüm iletişimini kapsar fakat konuşma sesleri üretimini içermez. Bildiğimiz kadarıyla bundan önceki iki çalışma dil gelişimindeki kilometre taşlarını tek boyutlu bir ölçekte anlatıyordu fakat bunların hiçbiri kelime, dilbilgisi ve iletişimi özlü bir şekilde kapsamıyordu. Konuşma seslerinin üretimi üzerindeki tüm kilometre taşlarının kaldırılması, konuşma ve dilin farklı boyutlar olduğunu düşündürmelidir. Herkes için geçerli bir kilometre taşı sırası bulduk ( madde 3-5 cümle anlama) , ( madde 11-16 cümle üretimi) dahil. Bu sıralama dil edinimi için uygun olarak bulundu örneğin; cümle üretimi öncesi anlama edinilmektedir. Ayrıca bu paternin bazı çocuklarda veya ayrıntılı dilbilimsel biçimlerde, örneğin nesne zamirleri, özne-nesne-fiil kelime sırası gibi oluşabileceği de önerilmiştir. Bulgularımız, ebeveyn raporunu kullanarak genel bir anlama veya üretim düzeyini değerlendirirken bu sapmaların en azından gerçekleşmediğini göstermektedir. Yalnızca bu kadar genel kilometre taşları toplum temelli için detaylı dilbilimsel formlar olarak kullanmak profesyonel bilgi gerektirdiğinden dilbilim ve deneysel değerlendirme stratejilerinden daha yararlıdır. Bu nedenle çalışmamız daha genel bir düzeyde ebeveynlerin algısının dil üretiminden önce dili anlama üzerine kurulmuştur. Son setteki tüm kilometre taşları, dilin önceki sonucunu destekleyen ebeveynler için anlaşılabilirdi ,ebeveynler tarafından gelişimi kolayca gözlemlenebilir maddeler (4,11,16,26) kullanıldığında izlenebilir.
Gözlem kolaylığı işlemimize atfedilebilir ve dil gelişiminin kilometre taşları olumlu formüle edilmiş. Bazı kilometre taşlarının katılımcının dikkatsizlik veya kafa karışıklığı nedeniyle hatalarla sonuçlandığı gösterilmiştir bu yüzden en aza indirilmiş olabilecek negatif formüle edilmiş kilometre taşları kullanmadık.
Ayrıca, kilometre taşları gereksiz kaygılara yol açabilecek açıklara odaklanmamıştır. Bu nedenle, 1 ila 6 yaş arası çocukların dil gelişimini ebeveyn gözleminden elde ettik. Diğer çalışmaların aksine, 29,30 maddenin anlama üzerine (madde 3−5) ana rapora dayalı olarak nicelendirilebilir. Çalışmamızda dahil edilen anlama öğeleri kısa görevlerden oluşur. “Çocuğunuz iki kelimeden oluşan görevleri anlıyor mu? örneğin üzerine giy ya da oraya bak gibi. Ebeveynler, çocuklarının bunu anlayıp anlamadığını değerlendirebilir, çünkü çocuğun mevcut tepki davranışını gözlemleyebilirler. Diğer çalışmalar, ebeveynler tarafından kontrol edilen kelimelerle bir kontrol listesine dayanarak değerlendirir, örneğin, MacArthur Bates İletişimsel Gelişim Envanteri Kelimeler ve Hareketler32 ve Dil Geliştirme Anketi.
Bu tür kontrol listelerinin kelimelerle geçersizliği sorgulanır çünkü ebeveynler için bir çocuğun gerçekten bir kelimeyi anlayıp anlamadığını yargılamak zordur. Örneğin, kontrol listelerindeki kelimeler evde kullanılabilir, ancak çocuğun bu kelimeleri mutlaka anladığı anlamına gelmez. Ancak dil bozukluklarında anlama becerisini değerlendirmek çok önemlidir. Çalışmamız, dili anlama, çocuğunun görevi anladığını gösteren kısa görevlerin yerine getirilmesine ilişkin ebeveyn raporuna dayanarak ölçülebilir.
Ölçek Hollanda dili olarak geliştirilmiştir, ancak maddeler, ilgili dillerde çok yaygın olan ve Hollanda diliyle sınırlı olmayan dillerdeki kilometre taşlarını temsil ettiği için, İngilizce ve Almanca gibi diğer Cermen dillerinde de kullanılması muhtemeldir. Örneğin madde 11 deki “ iki kelimeli cümleler söylemek” gibi. Ölçeğin diğer dillerde kullanımı bir dile özgü doğrulanmış normları gerektirir. Çalışmamızın en büyük gücü, büyük, topluluk temelli bir örneklem kullanmamızdır. Çalışmamızın bazı kısıtlamaları da vardı, en önemlisi yüksek eğitimli annelerin örneklemimizde biraz fazla temsil edilmesidir.Bu da demek oluyor ki 2 yaşındaki çocuklar için %64 iken ulusal ortalama yaklaşık % 56′ idi.
SONUÇLAR
Sonuç olarak, bulgularımız 1-6 yaş arası çocuklarda dil gelişiminin bir ölçekle ölçülebildiğini göstermektedir. Kilometre taşları 1 ila 6 yaş arası çocukların dil gelişiminin altında yatan bir yapıda kelime bilgisi, dil bilgisi ve iletişimde ve artışları yansıtır. Bu ölçeğin özellikleri, ebeveyn tarafından rapor edilen, açık ve belirgin kilometre taşlarından oluşan bu setin uygulanabilir olmasını sağlamanın yanı sıra toplum tabanlı olmasıdır. Ölçek toplum temelli hızlı bir tarama oluşturdu. Kazanım yaşları tipik dil gelişiminin gösterge normları olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, tarama amaçları için normları en iyi şekilde bir altın standarda göre belirlenebilir. Çalışmamızın daha ileri çalışmalar için çıkarımları bulunmaktadır. İlk olarak , son ölçek test özelliklerini duyarlılık ve özgüllük ve rutin bakımda öngörücü değerler açısından belirlemek için doğrulanmalıdır. İkincisi, ölçeğin topluluk ortamlarında kullanılması, rutin bakımda fizibilite ve katma değer konusunda daha fazla çalışmayı hak etmektedir. Son olarak, bu tek boyutlu ölçeğin diğer dillerde de kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Yardımcı Veriler
Bu makalenin orijinaline buradan ; https://doi.org/10.1016/j.acap.2019.07.003. ulaşabilirsiniz.
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın