Down Sendromlu Bireylerde Dil ve Konuşma Terapisi
19.02.2021 13:00:00 | Gecikmiş Konuşma | 1.570 Okunma
Down sendromlu çocuklar, alıcı (anlama) dil ve ifade edici (konuşma ve cümleler oluşturma) dil becerileri ve okuma dahil olmak üzere iletişim becerilerinin geliştirilmesinde güçlü yönlere ve zorluklara sahiptir. Çocukların ve ergenlerin konuşma ve dilde iyi ilerlemelerine yardımcı olmak için bir ekip gerekir; bu ekip tipik olarak dil ve konuşma terapistleri , doktorlar, sınıf öğretmenleri, özel eğitimciler ve aileleri içerir.
Dil ve konuşma terapistleri , Down sendromlu birçok çocuğun karşılaştığı konuşma ve dil problemlerini çözmeye yardımcı olacak bilgi ve uzmanlığa sahiptir. Doktorlar, solunum, işitme, ses ve artikülasyonu etkileyebilecek kulak, burun ve boğaz rahatsızlıkları ile metabolik ve hormonal sorunları tedavi ederler. Okul öğrenimi dil temellidir, bu nedenle sınıf öğretmenleri, özel eğitimciler ve dil ve konuşma terapistleri , çocukların öğrenmesine yardımcı olmak için dili ve müfredatı değiştirmeye yardımcı olur. Ebeveynler çocuklarının konuşma ve dil gelişiminde önemli bir rol oynar çünkü ev ve günlük aktiviteler iletişimin özüdür.
Down Sendromlu Çocuk ve Adölesanların Dil Özellikleri Nelerdir?
Araştırma ve klinik deneyimler, bazı dil alanlarının Down sendromlu çocuklar için genellikle daha zor olduğunu, diğer alanların ise nispeten daha kolay olduğunu göstermektedir.
Down sendromlu çocukların kelime hazinesi ve pragmatik (sosyal etkileşimli dil) alanında güçlü yönleri vardır. Genellikle olgunlaştıkça zengin ve çeşitli bir kelime hazinesi geliştirirler. İyi sosyal etkileşim becerilerine sahipler ve iletişim kurmalarına yardımcı olmak için jestleri ve yüz ifadelerini etkili bir şekilde kullanıyorlar.
Genellikle insanlarla iletişim kurma ve etkileşim kurma arzusuna sahiptirler. Sözdizimi ve morfoloji (dilbilgisi, fiil zamanları, kelime kökleri, son ekler ve ön ekler dahil) muhtemelen karmaşık ve soyut yapıları nedeniyle daha zor alanlardır. Down sendromlu çocuklar dilbilgisi, zamanlar ve kelime sonlarında sıklıkla güçlük çekerler ve iletişim için daha kısa cümleler kullanırlar.
Down sendromlu çocukların çoğu ifade edebileceğinden çok daha fazlasını anlayabilir. Sonuç olarak, alıcı dil için test puanları ifade edici dile göre daha yüksektir. Bu, alıcı-ifade boşluğu olarak bilinir.
Down sendromlu çocuklar görsel yollarla iyi öğrenirler, bu nedenle sıklıkla okumak ve dil becerilerine odaklanan bilgisayar programlarını kullanmak öğrenmelerine yardımcı olabilir. Seslerle ilişkili kelimeleri ve resimleri görmek ve kelimeleri okuyabilmek, konuşmanın ve dilin gelişmesine yardımcı olabilir. Bazı çocuklar için, yazılı sözcük, ifade edici dili kullanırken faydalı ipuçları sağlayabilir.
Yorumlar ( Yorum yok )
Yorum yapın